top of page

בלוג שומרי הסב

  • talshinets

תקופת התבונה, התובנות והאתגרים.

הטור החודשי ב א -לה גוש גיליון יולי 2022 https://alagush.co.il/alagush/695/mobile/index.html#p=31

בעשור האחרון עם העלייה בתוחלת החיים וההזדקנות המאוחרת ישנה הבנה שתהליך ההזדקנות, אני קוראת לו הבגרות המאוחרת, קיבל כיוון שונה. זקן? קשיש? המילים הללו פינו את מקומן למושגים יותר עכשוויים שתואמים את קבוצת גיל זו; הגיל השלישי, גיל התבונה, הזקן הצעיר וכו' – מושגים נטולי כובד, בעצם אמירתם.

תקופת הבגרות המאוחרת מאתגרת. היא כוללת בתוכה שינויים פיזיולוגיים, בריאותיים, מנטליים וכלכליים. שינויים שדורשים למידה והסתגלות למצב חדש ומקצב שונה.

בגילאים המאוחרים המוח המבוגר יודע לארגן את עצמו מחדש דווקא לנוכח תסמיני ההזדקנות הגופניים. הוא מאפשר לנו לרכוש לעצמנו עוצמה וחוסן אישיותי שיכולים לסייע בהתמודדות עם קשיים, משברים ומחלות זקנה ולחוש אופטימיות ושמחת חיים המקרינות על תפקודינו, על איכות החיים שלנו, על בריאותינו והארכת תוחלת חיינו.


תקופת חיים זו יכולה להיות תקופה של צמיחה אישית היכולה לדחות את התפיסה העצמית של האדם כזקן ובכך גם לדחות את הזקנה הגריאטרית שלו. עד לסוף החיים ממש.

על מנת להצליח לדחות את הזקנה הגריאטרית, נהלו שגרת חיים בריאה הכוללת:

שינה טובה ורציפה עד כמה שניתן. איכות שינה ירודה פוגעת בזיכרון לטווח ארוך ומגדילה את הסיכוי לדמנציה, אלצהיימר ובעיות נוירולוגיות נוספות. יש לוודא שנטילת תרופות לא משבשת את שעות השינה.

בגיל השלישי מתקיימים יחסי גומלין בין המצב הבריאותי לתזונה: תזונה נאותה מסייעת בשמירה על המצב הבריאותי, ומצב בריאותי תקין מאפשר תזונה טובה. ירקות על קליפתם ופירות מכילים ויטמינים וסיבים תזונתיים היעילים ומעודדים את תהליך העיכול. דגנים מלאים (לחם מקמח מלא, שיבולת שועל), וקטניות מכילים גם הם סיבים תזונתיים.

סידן חשוב לצפיפות העצמות ומצוי במוצרי חלב דלי-שומן, סרדינים, דגני בוקר וטחינה.

ויטמין D מעודד ספיגת סידן ממערכת העיכול וחשוב לבריאות העצמות, למערכת החיסון ולתפקוד השרירים. מצוי בדגים שמנים (סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי) ומוצרי חלב מועשרים.

ויטמין B12 - חיוני להיפתחות עצבית ומוחית תקינה כמו גם חיוני לייצור של תאי דם אדומים בריאים. מצוי במזון מן החי (כגון בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים), במזון מועשר (כגון דגני בוקר מסוימים).

הקפידו לשתות מספיק נוזלים והקפידו על שהייה בחדר מווסת חום.

לגוף בגיל השלישי נטייה למחלות שונות בתחום הלב וכלי הדם, שכחה, גלי חום ועוד. תופעות אלו ותרופות שנלקחות עלולות לפגוע ביכולת וויסות החום של הגוף. כמו כן, למים חשיבות באיכות עיכול המזון. על כן, הקפידו לשתות לפחות 2 ליטרים של מים ביום (מומלץ שהמים יהיו בטמפרטורת החדר).

לפעילות אירובית חשיבות רבה בגיל השלישי. בפעילות אירובית הלב עובד חזק יותר ומזרים יותר חמצן וגלוקוז למח. בשל כך, שכבת המח האפור מתעבה ב-5% מה שמצמצם דמנציה בבגרותנו.

ביצוע מתיחות כחלק משגרת אימונים יציבה ובריאה ישמור או אף יגדיל את טווח התנועה במפרקים, יתרום ליציבה, ישפר את היעילות המכנית וימנע פציעות. בנוסף, ביצוע תרגילים אלו נמצא כיעיל בהפחתת מתח נפשי וכתורם לתחושה רעננה יותר ביום יום. ביצוע מתיחות מעכב את תהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף.

מומלץ לבצע בדיקות מאמץ ולהתייעץ עם רופא המשפחה לפני תחילת פעילות.

שמרו על גמישות מחשבתית – "אתה צריך להיות מסוגל לחזות את הצעד הבא ואחר כך תהיה לך את הגמישות המספקת כדי להתפתח" (Mark Benioff). הגמישות המחשבתית היא דבר חשוב כשזה נוגע ליכולת להתמודד עם שינויים וליזום שינויים בחיים. גמישות מחשבתית מספקת מאפשרת התאמה לנסיבות משתנות ואירועים בלתי צפויים, חשיבה יצירתית והתאקלמות לסביבה חדשה ואנשים.

הצחוק תורם לבריאות פיזית ונפשית. הוא מחזק את המערכת החיסונית, מעשיר את כמות החמצן בדם, מפעיל את השרירים, וגורם להרפיה עמוקה ממתח.

הצחוק משמש תרופה בדוקה כנגד מרירות, מפח נפש וייאוש, הוא גם מונע מחלות לב בכך שהוא משחרר כימיקליים המרפים את כלי הדם.

טפחו את האינטימיות - מחקר שפורסם בכנס השנתי של האגודה האמריקאית לגרונטולוגיה, גילה שאצל הזוגות שהיו פעילים מינית רמות האושר הגיעו ל- 60% - לא דובר רק על האושר מיחסיהם זה עם זה, אלא גם על אושר כללי מחיי היומיום שלהם.

גדלו חיית מחמד - במחקר שנערך בקרב בני הגיל השלישי, נמצא כי בעלי חיות מחמד היו פעילים וניידים יותר מאשר בני גילם ללא חיות מחמד וחוו פחות תחושות של בדידות, בנוסף הם חוו יותר אינטראקציות חברתיות בזכות גידול חיית המחמד.

הכניסו עניין והתלהבות לחיים. שברו שגרה. שימרו על כישורי החיברות שלכם שימרו על החברויות הישנות וצרו גם חדשות. זה לא בלתי אפשרי. ישנן הזדמנויות ליצירת קשרים דרך חוג משותף, הרצאה, מפגש משפחתי, קבוצות פייסבוק ועוד.

ככל שתיצקו לחייכם יותר עניין, עשייה, למידה ופתיחות לדברים חדשים כך תיטיבו עם בריאותכם.

39 צפיות
bottom of page