top of page

בלוג שומרי הסב

  • talshinets

לעבור לדיור מוגן או להישאר בבית?


https://alagush.co.il/alagush/696/mobile/index.html 2022 הטור חודשי שלי בא לה גוש חודש יולי


הקריאה מומלצת בעבור מי ששוקל מעבר מגורים והקרובים לו טרם הפלת הפור בעניין.

רבים מאתנו מוצאים את עצמם מתלבטים האם נכון להזדקן בבית, המקום הטבעי המוכר והבטוח שלנו, המסגרת הקבועה וההרגלים שרכשנו במהלך החיים במגורים בבית לבין מעבר למקום חדש, עם אוכלוסייה מזדקנת, קבלת שירותים מגוונים וסגנון מגורים המותאמים לצרכיה של אוכלוסייה זו.

הסיבות למעבר לדיור מוגן רבות ומגוונות הן ואתייחס לרובן. אך האם המעבר לדיור מוגן הוא הפתרון המיטבי לאדם המזדקן? האם החלופות הקיימות בשוק טובות אף הן?

בסדרת הכתבות הקרובה נסקור את החלופות העומדות בפני האדם המזדקן ובני משפחתו תוך התייחסות לנתונים המובאים ממחקרה של ד"ר אביבה קפלן ומוצגים בספרה "מבוא לגן עדן". ד"ר קפלן, אנתרופולוגית, ראשת החוג לגרונטולוגיה (חקר הזקנה) במכללת נתניה, שימשה כחוקרת וכמנהלת בבית דיור מוגן פרטי. בספרה היא שוטחת ומתייחסת להרגשה הדו ערכית עמה חי האדם המזדקן בסביבת המגורים החדשה. ולכן בנוסף לסקירה של החלופות והחומר "היבש" אתייחס גם לקולות הדיירים ולתחושותיהם כפי שעלו במהלך תקופת מגוריהם בדיור המוגן. לטעמי, יש להן משקל בקבלת ההחלטה.

ככל ששיעור המזדקנים בעולם עולה, ישנה עלייה בשכיחות מחלות כרוניות והתרופפות הבריאות מה שגורר הגבלה בתפקוד ותלות בזולת. שינויים אלו מאלצים את האדם הזקן ואת קרוביו לחשוב על חלופות הולמות למצבו התפקודי ולתפקודו היומיומי.

קיימים חמישה גורמים המשפיעים על תהליך קבלת ההחלטה:

(1) התנסות במאורע לא צפוי

(2) שינויים בתנאים משפחתיים

(3) צורך בעזרה רפואית מקצועית

(4) היענות ללחץ המופעל על ידי "האחר המשמעותי" (הכוונה לרוב לקרובי המשפחה של המזדקן)

(5) חיים בחרדה ובפחד


שינויים בתפיסה החברתית במהלך השנים הובילו לשינוי בהתייחסות לזקן ולזקנה. אם במחצית הקודמת נתפסה אוכלוסיית הזקנים כחסרת ישע ותלותית, הרי שבמאה הנוכחית היא כבר מוצגת כאוכלוסייה הקובעת את אורחות חייה ובוחרת בקפידה את דרך הזדקנותה, למרות השפעותיהן של נסיבות החיים או מעורבותם של קרובי המשפחה בתהליך קבלת ההחלטות.

קיימים כמה סוגים של בתי דיור מוגן (מילה מכובסת לבתי אבות): לעצמאיים, לקשישים תשושים, לסיעודיים, סיעודיים מורכבים ולתשושי נפש.

כל אחד מבתי הדיור המוגן מותאם למצבו הבריאותי, הנפשי או הפיזי של המזדקן.

הדיור המוגן הוא תופעה צרכנית אופיינית לחברת שפע מודרנית, שתוחלת החיים בה היא גבוהה.

אנו עדים, לגידול חסר תקדים בפתרונות הדיור שהשוק הישראלי מציע לזקן בפרט על רקע תקופת הקורונה בה האוכלוסייה המבוגרת בודדה לחלוטין והמבוגרים שחיים בבתיהם נאלצו להסתגר בבתיהם ולחיות מנותקים ומרוחקים. על רקע הבדידות והריחוק החברתי חלה עלייה בצורך למצוא פתרון יעיל עבור המזדקן. קיים פרסום רב באמצעי המדיה השונים, תוך שימוש בדמויות ציבוריות שממליצות בחום לעבור ולהתגורר באותו דיור מוגן אותו הם מפרסמים (רובם מתגוררים בבתיהם וקיבלו שכר עבור הפרסום).

בדיור המוגן מקבלים הדיירים שירותים בסיסיים של אם בית, היענות לקריאת מצוקה, שמירה ושירותי תרבות ופעילויות משותפות.

ברוב המרכזים ניתן למצוא בריכה, ג'קוזי, מועדוני ספורט, מספרה, מינימרקט, מכבסה וקפיטריה.

מרכזי המגורים הללו נבדלים בכמה מאפיינים:

הבעלים, המפעילים, הומוגניות/הטרוגניות של הדיירים, גודלו ושטחו של המרכז, מיקומו הגאוגרפי, אופיו, מבנהו הארכיטקטוני, מספר דייריו, גובה התשלום הנגבה מידי חודש, תנאי הקבלה אליו וסל השירותים שמציע.

בניית מרכז מגורים לאוכלוסייה זקנה הוא כאמור עסק כלכלי משתלם בתחום הדיור להשכרה שבנדל"ן המניב. תמורת פיקדון כספי צמוד מדד קונה לעצמו הדייר זכות להתגורר ביחידת דיור בנוסף, עליו לשלם דמי אחזקה חודשיים. כיוון שמדובר בסכומים גבוהים, עד לא מזמן נדרש מהלך של מכירת הנכס הקיים לטובת המעבר לדיור מוגן. כיום ישנם פתרונות נוספים ומגוון רחב של מסלולים אישיים במטרה לפשט ולהקל את התהליך. פתרונות כמו תשלום פיקדון מופחת או דחוי, ליסינג, לקיחת משכנתא הפוכה על הנכס הקיים (שיעבוד של הנכס) ופתרונות יצירתיים נוספים. אסייג ואומר שלכל הפתרונות היצירתיים הללו יש משמעויות נוספות שחשוב לדעת ולקחתן בחשבון.

קיימים הבדלים מהותיים בעלויות האחזקה בין ארגונים המנוהלים על ידי גופים ציבורים לבין אלו המנוהלים על ידי יזמים פרטיים.

את הראשונים המדינה מסבסדת ועל כן העלויות החודשיות נמוכות משמעותית מאלו הפרטיים.

רשת ציבורית לדיור מוגן: "עמידר החדשה", שקמונה, חלמיש ,עמיגור.

רשתות פרטיות לדיור מוגן: משען, מגדלי הים התיכון, פאלאס, בית בכפר, אחוזות רובינשטיין, בית בלב (של מכבי), ובתי אבות של כללית, מאוחדת ולאומית.

מלבד הכוח וההון הפרטי שצוברות רשתות הדיור המוגן, הן צוברות ידע ומומחיות לצרכי המזדקן.

בכתבה הבאה אסקור את מנעד התחושות של דרי הדיור המוגן.


52 צפיות
bottom of page