- talshinets
המודלים החדשים לדיור מוגן
מתוך מקומון א לה גוש גיליון אוקטובר 699.
מומלץ עבור מי שחושב לעשות מעבר דירה/לדיור מוגן בגיל השלישי...
בהמשך לסדרת הכתבות "היכן כדאי להזדקן" אסקור מספר אפשרויות שבמרכזן עומדת הגישה החדשנית של דיור מוגן בר השגה שמשגשגת ופורחת במחוזות הפריפריה.
"המשפחה" בחריש
את תמר נרקיס-גל פגשתי בביתה שבחריש. את החלום שלה הפכה למציאות בעזרת תושייה רבה שלה ושל חבריה למסע. המנטרה שלה "אם אין אני, לי מי לי. וכשאני לעצמי, מה אני? ואם לא עכשיו, אימתי?" (הלל הזקן).
היא הגיעה לחריש לפני כ-3.5 שנים התחברה לקבוצת אנשים שרצו לבצע רכישה בבניין משותף. הרעיון היה נהדר אבל לא עלה בקנה אחד עם עבודות הבנייה שהתארכו יתר על המידה והפרויקט אמנם נפל אבל לא רוחם.
במהלך אותה שנה החלה תמר לעבוד ב״תור הזהב״ שהינו פרויקט ארצי של המשרד לפיתוח הפריפריה והגליל לגיל השלישי והייתה אחראית על האירועים לגיל השלישי בחריש. על מנת לאסוף אנשים, פנתה לכל אדם שפגשה ברחוב משכבת גיל זו ושכנעה אותו לקחת חלק בפעילות. כך יצרה קשר והכירה את רוב האוכלוסייה המבוגרת ביישוב.
בפברואר 2020 החלה הנביטה של הרעיון למגורים בבניין משותף של אותה קבוצת גיל. הקבוצה הלכה וגדלה תוך שמצטרפים אליה חברים. הקורונה שפרצה חודש לאחר מכן, לא עכבה אותם, הם המשיכו להיפגש כל יום בזום, רקמו חלומות משותפים ובחודש יולי (חצי שנה לאחר מכן) עברו לבניין משותף.
13 דיירים ב-12 דירות. כל הדיירים דרים בשכירות. הקבלן קיבל הטבת מס מהמדינה וכך הושכרו להם הדירות לתקופה בת 5 שנים.
לדבריה, לא הייתה מחשבה מעמיקה איך לנהל את הדבר הזה, לא נוסחה איזו אג'נדה הם פשוט קפצו למים ומאז הם לגמרי שוחים.
מה שקסום הוא, השכנות הטובה שנוצרה והקשרים החבריים בין כולם. אחת הדירות משמשת כבית יצירה בו הם נפגשים פעם בשבוע, בכל יום שישי מתקיימת ארוחת ערב משותפת כשכל אחד מביא עימו מאכל ולעיתים גם מצרף את משפחתו המורחבת.
חוגים משותפים מתקיימים בדירות השונות – פלדנקרייז, ברידג', צ'י קונג, שיעורי פילוסופיה, קרמיקה.
תמר מדגישה כי ישנה שמירה על הפרטיות של כל אחד מהדיירים ומתן כבוד הדדי. יחד עם זאת, הם נוהגים לקפוץ לשכן בפיג'מה ולשבת אתו לקפה, עורכים נסיעות וקניות משותפות ועוזרים האחד לרעהו.
ההחלטות מתקבלות אצלם ברוב מוחלט אבל בהדדיות. אחת לשבועיים מתקיים מפגש חובה לכולם.
מעבר לפעילות בבניין הם גם לוקחים חלק פעיל באירועי העיר ושותפים בפרויקטים שונים. יש להם גיבוי, תמיכה וליווי מטעם העירייה.
השמועה על הבניין ברחוב הנרקיס בחריש עשתה לה כנפיים וגרמה לעניין וביקוש רב וכך הוקם בניין נוסף.
כל בניין הקרוי בפיה של תמר "משפחה" הוא ייחודי ועומד בפני עצמו. כל "משפחה" מגדירה לעצמה את חוקי הבית שלה.
ביולי 2022 קמה הקבוצה השלישית בחריש.

credit: pexels-yaroslav-shuraev.
גולדן וילג' בכפר וורדים
לגולדן וילג' בכפר וורדים יש חזון יפהפייה אך הביצוע של הפרויקט מתעכב כבר שנים בשל חילוקי דעות בין הקבלן-יזם לבין הדיירים. מדובר בהקמה של כפר גמלאים משולב דיור מוגן ויחידות דיור פרטיות מותאמות גיל שלישי ומונגשות. החשיבה היא מכירה של היחידות במחיר הוגן ורכישה חודשית של חבילת שירותים בסיסית הכוללת: שירותי אחזקה, בקרת כניסה, לחצני מצוקה, שירות אחות, עזרה ראשונה וניקיון בשטחים ציבוריים.
לחבילה הזו מתווספות חבילות נוספות מורחבות שניתן להוסיף ולרכוש בתשלום חודשי בהתאם ליכולת הכלכלית של הדייר. כלומר, תשלום על פי השימוש והצריכה בפועל. הרעיון חדשני, שכן, בדיורים המוגנים הפרטיים בארץ התשלום החודשי הוא בעבור חבילת שירותים קבועה שאינה מודולרית, בין אם אתה צורך את כלל השירותים ובין אם לאו.
בשיטה זו חשב היזם שלמשל בחוגים, יוכל להגדיל את כמות המשתתפים על ידי גיוס משתתפים מבחוץ – תושבי כפר וורדים. רעיונות יזמיים נוספים שעלו בתוכניתו היו לשווק חלק מהיחידות כפנסיון לגיל השלישי עבור לקוחות שמחפשים שהייה על בסיס תקופות קצרות תוך קבלת שירותים מותאמי גיל שלישי.
פתיחת "מועדון יום" שישולבו בו גם וותיקי כפר וורדים.
מציאת תעסוקה לדיירי המקום מתוך הבנה שתעסוקה תשפר את מצב רוחם של הדיירים וניצול של זמנם הפנוי.
חזון לחוד – ומציאות לחוד. בפועל זהו אתר בנייה. מי שרכשו דירות בשלבים הראשונים של הפרויקט וזכו לקבל את דירתם, בחלקם גרים בתוך אתר בנייה וחלקם העדיפו להשכיר את הדירות לאו דווקא לבני הגיל השלישי. היתר עדיין לא זכו לקבל את דירתם, עלויות הבנייה ואיתם המדדים התייקרו לאחר הקורונה, ואלה הושתו על הקונים.
נקווה שהמחלוקות ייושבו במהרה והפרויקט יבוא לסיומו.
כפר הגמלאים במשגב
חזונה של מוא"ז משגב – הקמת כפר גמלאים בשטח המועצה. דיור מוגן ציבורי בר השגה.
הרעיון קורם עור וגידים ומנוהל ע"י החברה הכלכלית. שותפים לו צוות היגוי שמורכב בעיקרו מגמלאים, וצוות מקצועי המורכב מהחברה הכלכלית ומעמותת "מרחבים" לוותיקי משגב. בשונה מדיורים מוגנים, הוא לא נועד למטרות רווח. הוא יופעל וינוהל על ידי המועצה ומיועד לגמלאי משגב ולא לתושבי חוץ.
הכפר שיוקם בצמוד למבני המועצה יאפשר לדיירים לקבל את כל השירותים במרחק הליכה קצר. פעילות העמותה של וותיקי משגב תתקיים בכפר ותהיה פתוחה לכלל ותיקי המועצה.
הפתרון הזה נולד באמצעות פעילות שטח של עמותת מרחבים הפועלת ביישובי משגב וחשופה למצוקותיהם של הוותיקים. מדובר באוכלוסייה בחתך סוציו-אקונומי גבוה. רבים מהם ניהלו עסקים עצמאיים ולא דאגו לעצמם לפנסיה סדורה. הם מתגוררים בבתים גדולים שערכם גבוה, אך מתקשים במחיה היומיומית מה גם, שהבתים לא מותאמים למצבם הפיזי (ריבוי מדרגות). ולכן, הרעיון הוא להישאר באותה סביבה מוכרת ולמכור את הבית הגדול לטובת בית קטן ומונגש באותה הקהילה.
צפי אכלוס – 5 שנים.
פתרונות נוספים שהמועצה דנה בהם – הנגשת מפתן הבית מהרחוב. רבים מהבתים במועצה בנויים בשטח הררי וההגעה מהרחוב כרוכה בעלייה/ירידה במדרגות. הרעיון הוא ליצור גשר שיאפשר גישה נוחה ובטוחה יותר לפתח הבית.
הגישה החדשה מדברת על הזדקנות מיטבית בסביבה הטבעית והמוכרת למבוגר, על כן, צצים יותר ויותר פתרונות מעשיים הדוגלים בגישה זו.
לפרטים נוספים או שאלות בנושא - מוזמנים לפנות אלי: טל שיין, 050-5546269.